برخی اشتباهات رایج در سخنرانی
هدف اصلی یک سخنران این است که بتواند با کلام خود، مخاطبان خود را تحت تاثیر قرار داده و اثری ماندگار در ذهن و قلب مخاطبان ایجاد کنند. برخی اشتباهات رایج در سخنرانی وجود دارد که میتواند روند سخنرانی را به بیراهه بکشاند. اکثر سخنرانان سعی دارند ایده های خود را به شکلی ناب در ذهن مخاطب هک کرده و هر زمان که اسم سخنران به زبان آمد، حرف و سخن و درس او یادآوری و تداعی شود.
یک سخنران حرفه ای در همین بخش از یک سخنران آماتور تفکیک میشود. یعنی یک سخنران حرفه ای میداند چطور باید صحبت کند تا مخاطب را میخکوب خود کند.
فرآیند سخنرانی به ذات خود فرآیندی پیچیده است و موارد مختلفی میتواند پیش بیاید که سخنران رشته کار را از دست داده و یا اینکه توجه مخاطب جلب نشود یا از همه بدتر اینکه مخاطب شروع به بی توجهی کند.
اشتباهات رایج در سخنرانی زیاد است و در یک مقاله نمیشود به همه آنها پرداخت. در زیر به برخی از مواردی که میتواند سخنران را از هدف خود بسیار دور بکند، اشاره کرده و در مورد هرکدام توضیح میدهیم و در مقالات آینده بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت:
دست کم گرفتن سخنرانی
یکی از مواردی که برخی سخنرانان به آن بی توجهی میکنند این است که در فرآیند آماده سازی سخنرانی بسیار تنبلی کرده و همه امور سخنرانی را به دقایق پایانی موکول میکنند. این اخلاق دقیقه 90 بودن در خیلی از آدمها هست و ممکنه خیلی از شماهایی که در حال مطالعه این مقاله هستید شب های امتحانی رو به یاد می آورید که تمام مطالب ترم و مرور آن به شب قبل از امتحان موکول شده است (خود من هم به یاد دارم 🙂 )
اما در سخنرانی این اقدام میتواند به ضرر سخنران باشد. وقتی یک سخنران آماده سازی مطالب خود را به دقایق پایانی موکول میکند قطعا وقت کافی برای تمرین سخنرانی خود نداشته و نمیتواند سخنرانی خود را چکش کاری و بهینه کند. ضمن اینکه مخاطبان بسیار زیرک هستند و سریعا متوجه عدم آمادگی سخنران خواهند شد و اگر کمی بخواهند شیطنت کنند میتوانند با پرسیدن چند سوال سخنران را دچار چالش جدی کنند و در نهایت این سخنران خواهد بود که با کوله باری از ناامیدی و احساس شکست صحنه را ترک خواهد کرد. آمادگی برای سخنرانی را بسیار جدی بگیرید.
عدم مدیریت درست زمان
یک سخنران حرفه ای باید بسیار وقت شناس باشد. یکی از گرانبهاترین دارایی های هر انسانی زمان اوست. معمولا در همایش ها هر بخش زمان مختص به خود را دارد. اگر سخنرانی نتواند مدیریت درستی از زمان سخنرانی خود داشته باشد میتواند کل فرآیند همایش را بهم ریخته و مسئولان و برگزار کنندگان را دچار چالش کند. از همه مهمتر یه رسم ناخوشایندی در اکثر همایش هایی که در آن شرکت کردم وجود دارد و آن اینکه سخنران دیر به محل سخنرانی آمده و دیر شروع میکند. این قضیه بی احترامی مستقیم به مخاطب است و باعث ایجاد نارضایتی در او میشود و یکی از اشتباهات رایج در سخنرانی به شمار میرود.
ضمن اینکه عدم مدیریت زمان، ضعف سخنران را میرساند و این پیام را به مخاطب منتقل میکند که با سخنران حرفه ای روبرو نیست و همین قضیه میتواند سخنران را فرسنگ ها از هدف خود که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد دور کند.
اگر برای سخنرانی دعوت شدید حواستان بسیار به مدیریت زمان باشد. نه خیلی زود تمام کنید و نه خیلی دیر.
عدم استراحت کافی قبل از سخنرانی
هر کاری برای اینکه به بهترین شکل انجام گیرد مقدمات خاص خود را میخواهد. سخنرانی هم از این قضیه مستثنی نیست. سخنران باید در روز سخنرانی بهترین خود باشد تا بتواند کلام خود را به موثرترین حالت ممکن بیان کند. کم خوابی میتواند تاثیر بسیار زیادی در سلامت روان و همچنین انرژی درونی سخنران داشته باشد و به سادگی باعث از دست رفتن توان سخنران شود. کم خوابی موجب ایجاد اختلال در مغز و به واسطه آن گفتار شخص میشود.
در مورد اثرات بی خوابی مقالات خیلی زیادی وجود دارد که بیان میدارند آسیب های جبران ناپذیری به مغز وارد می شود. هر انسانی به طور معمولی نیاز به 7-9 ساعت خواب در شبانه روز دارد و خواب کمتر شخص را دچار مشکل میکند. یک سخنران به هیچ عنوان نباید با خواب خود شوخی کند و آن را دست کم بگیرد. کم خوابی یکی از بزرگترین اشتباهات رایج در سخنرانی میباشد.
استفاده از غذای سنگین و چرب شب قبل از سخنرانی
پیرو بخش قبلی یکی از ملزومات سخنران این است که مراقب صدا و حنجره خود باشد. مهمترین و اصلی ترین ابزار سخنران صدای اوست. خیلی مواقع وقتی برای همایشی دعوت میشوید ممکن است شب قبل به هتل برسید. معمولا میزبان به رسم میهمان نوازی ممکن است بخواهد از شما پذیرایی مفصلی بکند. در این مواقع به خاطر داشته باشید که استفاده از غذاهای چرب و یا ادویه دار ممکن است باعث گرفتگی صدای شما شود و در برخی افراد که مستعد آلرژی هستند ممکن است تاثیر شدید تری داشته باشد. پس یادتان باشد مراقب صدا و حنجره خود باشید.
استفاده از طنز غلط و الفاظ نابجا
یکی از ابزار هایی که میتواند در فرآیند سخنرانی بسیار تاثیرگذار باشد استفاده از طنز است. استفاده از طنز باعث میشود که سخنرانی از حالت یکنواختی درآمده و همچنین ارتباط خوبی با مخاطب برقرار شود. توجه نمایید که استفاده از طنز مانند در دست گرفتن یک شمشیر دو لبه میباشد. همانگونه که میتواند در روند سخنرانی بسیار موثر و کاربردی باشد به همان میزان هم میتواند باعث آسیب شود.
اگر در استفاده از طنز ماهر نیستید این قانون را همواره به یاد داشته باشید. در جایی که مردد هستید از طنز استفاده کنید یا نه اولویت با رسمی بودن است. برخی از سخنرانان وقتی بر روی صحنه قرار میگیرند اسیر جو حاکم بر سخنرانی میشوند. ناگهان از الفاظی استفاده میکنند که باعث می شود کل سالن در سکوت فرو رفته و در افق محو شوند. در غالب یک سخنران بسیار مراقب این باشید که در زمانی با چه کلامی و از چه نوع طنزی استفاده میکنید.
این استفاده باید در فرآند سخنرانی شما موثر باشد نه اینکه باعث ایجاد خشم در مخاطبان شما شود.
سخن پایانی
مواردی که در سخنرانی باید رعایت شود بسیار است. همانطور که اشاره کردیم در یک مقاله نمیتوان به آنها پرداخت و حتما در مقالات آینده به موارد دیگر اشاره خواهیم کرد. همواره باید سعی کنید بهترین خود را در صحنه ارائه نمایید تا آن تاثیر به یاد ماندنی را بتوانید در ذهن مخاطب خلق کنید.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.