یخ شکنی در سخنرانی: راههای برقراری ارتباط موثر با مخاطبان
در هر سخنرانی، چه یک سخنرانی رسمی و چه یک سخنرانی غیررسمی، اولین دقایق و ثانیه ها بسیار مهم است. تاثیری که سخنران در دقایق اول بر ذهن مخاطب میگذارد، مخاطب را مجاب میکند تا پایان سخنرانی، سخنران را همراهی کند. در این چند دقیقه، سخنران باید بتواند توجه مخاطب را به خود جلب کند و زمینه را برای ارائه خود فراهم کند. یکی از روشهای مؤثر برای انجام این کار، استفاده از تکنیکهای یخ شکنی در سخنرانی است. در ادامه این مقاله روش های یخ شکنی را به شما توضیح خواهیم داد.
یخ شکنی در سخنرانی چیست؟
یخ شکنی، به فعالیتی گفته میشود که به منظور ایجاد فضایی صمیمی و دوستانه بین سخنران و مخاطبان انجام میشود. هدف از یخ شکنی، ایجاد ارتباط بین سخنران و مخاطبان و همچنین ارتباط مخاطبان با یک دیگر، کاهش استرس و خستگی آنها، و آماده کردن آنها برای دریافت پیام سخنران و موضوع سخنرانی است.
چرا یخ شکنی در سخنرانی مهم است؟
در ابتدای سخنرانی، مخاطبان معمولاً احساس هیجان و کمی استرس دارند. آنها ممکن است به سخنران اعتماد نداشته باشند و یا از موضوع سخنرانی اطلاع کافی نداشته باشند. البته این موارد بیشتر برای شرکت هایی که یک سخنران را دعوت میکنند تا موضوعی را ارائه نماید بیشتر اتفاق میافتد. اما موضوع هیجان برای مخاطبان، مسئله ای است که تقریبا در همه انواع سخنرانی وجود دارد. یخ شکنی میتواند به رفع این موارد کمک کند و زمینه را برای ارائه سخنرانی فراهم کند. همچنین یخ شکنی باعث میشود مخاطب احساس راحتی بیشتری با سخنران و محیط سخنرانی داشته باشد.
انواع راهکارهای یخ شکنی در سخنرانی
انواع مختلفی از راهکارهای یخ شکنی وجود دارد که میتوان از آنها در سخنرانی استفاده کرد. برخی از این یخ شکنها عبارتند از:
داستان گویی:
داستانها یکی از مؤثرترین روشها برای ایجاد ارتباط با مخاطبان هستند. یک داستان خوب میتواند مخاطبان را جذب کند و آنها را به گوش دادن به سخنرانی مشتاق کند. اگر این داستان با تجربه شخصی سخنران همراه باشد از درجه تاثیر گذاری بیشتری برخوردار خواهد بود.
شوخی:
شوخی میتواند یک روش مؤثر برای ایجاد فضایی صمیمی و دوستانه باشد. البته باید توجه داشت که شوخی باید مناسب موضوع سخنرانی و مخاطبان باشد و نباید توهینآمیز یا نژادپرستانه باشد. همچنین انجام شوخی مخصوصا در اوایل سخنرانی نیازمند مهارت شوخ طبعی و طنز پردازی است و باید با احتیاط استفاده شود.
پرسش از مخاطبان:
پرسش از مخاطبان میتواند آنها را به مشارکت در سخنرانی دعوت کند و توجه آنها را به موضوع سخنرانی جلب کند. همچنین استفاده از پرسش هایی که ذهن مخاطب را کمی درگیر کند هم بسیار موثر است. وقتی پرسشی مطرح میشود، ذهن به صورت ناخودآگاه به دنبال یافتن جواب برای پرسش مطرح شده میگردد.
فعالیتهای مشارکتی:
فعالیتهای مشارکتی میتوانند به مخاطبان کمک کنند تا درک بهتری از موضوع سخنرانی پیدا کنند. همچنین این فعالیت ها کمک میکند تا جریان خود در مخاطبین بیشتر شده و آماده دریافت مطالب از سوی سخنران شوند.
معرفی خود و موضوع سخنرانی:
سخنران باید خود و موضوع سخنرانی را به مخاطبان معرفی کند. این کار به ایجاد اعتماد بین سخنران و مخاطبان کمک میکند. همچنین مخاطبان میتوانند یک نمای کلی از مواردی که قرار است در آن سخنرانی به آنها پرداخته شود، بدست می آورند.
استفاده از ابزار:
استفاده از ابزار برای یخ شکنی میتواند بسیار موثر باشد. وقتی مخاطبان با چیزی روبرو میشوند که از قبل انتظار آن را ندارند، به صورت ناخودآگاه حس کنجکاوی در آنها برانگیخته میشود. با برانگیخته شدن حس کنجکاوی آنها مشتاق شنیدن حرف های شما می شوند.
نکاتی برای انتخاب یخ شکن مناسب
در هنگام انتخاب یخ شکن مناسب، باید به نکات زیر توجه کرد:
موضوع سخنرانی: یخ شکن باید با موضوع سخنرانی مرتبط باشد. تا بتواند تاثیر مورد نظر از فرآیند یخ شکنی را برآورده کند.
مخاطبان: یخ شکن باید مناسب مخاطبان باشد. استفاده از هرکدام از مواردی که برای یخ شکنی مطرح شد بسته به مخاطبین و جنس و سن آنها متفاوت است.
مدت زمان سخنرانی: یخ شکن نباید بیش از حد طولانی باشد و زمان سخنرانی را کاهش دهد. یخ شکنی طولانی مدت میتواند حوصله مخاطبین را سر ببرد و شما را از اهداف سخنرانی دور کند.
نمونههایی از یخ شکنهای مؤثر
در اینجا چند نمونه از راهکارهای یخ شکنی به همراه مثال آورده شده است:
داستان گویی:
یک سخنران میتواند با تعریف یک داستان کوتاه و جالب، توجه مخاطبان را به خود جلب کند. سخنرانان بسیاری را دیده ام که با بیان یک خاطره ای که برای آنها در گذشته اتفاق افتاده و مربوط به موضوع سخنرانی است، توجه مخاطبین را به خود جلب میکنند. به عنوان مثال آقای محمود معظمی در یکی از سخنرانی های خود خاطره ده نمک رو مطرح میکنه و بعد سخنرانی خود را شروع میکند.
شوخی:
یک سخنران میتواند با بیان یک شوخی مناسب، فضایی صمیمی و دوستانه ایجاد کند. برخی از سخنرانان انگیزشی مانند آقای جیم ران یا نیک ووییچیچ از این تکنیک برای شروع زیاد استفاده میکنند.
پرسش از مخاطبان:
سخنران میتواند با پرسیدن یک سوال ساده از مخاطبان بپرسد. او با این اقدام آنها را به مشارکت در سخنرانی دعوت کند. این سوال باید تفکر برانگیز باشد. به عنوان مثال آقای سایمون سینک در یکی از سخنرانی های معروف خود در تد با این سوال سخنرانی خود را آغاز میکند:”وقتی اتفاقات آن گونه که فکر میکنید پیش نمیرود چه توضیحی دارید؟”
فعالیتهای مشارکتی:
یک سخنران میتواند یک فعالیت مشارکتی مانند بازی یا معما را برگزار کند تا مخاطبان درک بهتری از موضوع سخنرانی پیدا کنند. به عنوان مثال در یک سخنرانی سخنران در ابتدا گفت به شما 5 دقیقه وقت میدهم تا با حداقل 4 نفر آشنا شوید. پس بروید و دوست پیدا کنید.
معرفی خود و موضوع سخنرانی:
یک سخنران میتواند خود و موضوع سخنرانی را به مخاطبان معرفی کند. این کار به ایجاد اعتماد بین سخنران و مخاطبان کمک میکند.
ختم کلام
یخ شکنی در سخنرانی یک روش مؤثر برای ایجاد ارتباط با مخاطبان، کاهش استرس و حس عدم اطمینان آنها به سخنران و آماده کردن آنها برای دریافت پیام سخنرانی است. سخنرانان باید با توجه به موضوع سخنرانی و مخاطبان، یخ شکن مناسب را انتخاب کنند. این بخش یکی از مهمترین بخش های هر سخنرانی است که میتواند در موفقیت و یا عدم موفقیت یک سخنران بسیار تاثیر گذار باشد. در این مقاله سعی کردیم با استفاده از راهکارهای ارائه شده، بخشی از دغدغه سخنرانان برای جلب اعتماد از سوی مخاطب را پاسخ دهیم. راهکارهای مطرح شده را استفاده کنید و نتیجه را برای ما در بخش نظرات سایت عنوان کنید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.