سخنوری و فن بیان اکسیر موفقیت در زندگی
هنر سخنوری و فن بیان، یکی از آن مهارت هایی است که در طول تاریخ، نقش اساسی و بارز در تغییر فرهنگ و تمدنهای مختلف داشته است. از زمانهای قدیم، سخنرانیها و نطقهای شاهان، فیلسوفان، رهبران دینی، و هنرمندان به عنوان یکی از مهمترین وسایل ارتباطی برای انتقال ایدهها، ارزشها، و دیدگاهها شناخته مطرح بوده است. امروزه نیز، هنر سخنوری همچنان جایگاه مهمی در جوامع مدرن دارد و به عنوان یک مهارت اساسی در حوزههای مختلف از جمله سیاست، کسب و کار، آموزش، و رهبری تلقی میشود.
فن بیان، هنر استفاده از کلمات به شکلی موثر است که شنوندگان صحبت های شما تحت تاثیر قرار بگیرند. وقتی در مورد سخنرانی و فن بیان صحبت میکنیم، منظورمان فقط جلسات نطق، و سخنرانی سیاسی نیست. هرکجا که لازم باشد شما مطلبی را به شخص دیگری منتقل کنید، بحث فن بیان و هنر سخنوری به میان می آید.
تمرینات سخنرانی و موارد مطرح در آن میتواند در تقویت فن بیان که یکی از ارکان مهم یک سخنران موفق است، تاثیر گذاشته و باعث شود سخنران مخاطبین خود را میخکوب کنند. حتی اگر نیازی به سخنرانی در جمع نمی بینید، اگر میخواهید ارتباطات خوب و موثری بوجود آورید و شبکه ارتباطی خوبی بسازید، نیاز دارید تا فن بیان خود را بهبود ببخشید.
در این مقاله به بررسی ابعاد این موضوع و عوامل موثر برای داشتن یک فن بیان خوب، میپردازیم.
چرا هنر سخنوری مهم است؟
برقراری ارتباط موثر با دیگران همواره یکی از دغدغه های افرادی که میخواهند در مسیر رشد و پیشرفت قرار گیرند، بوده است. ارتباط موثر با دیگران، بیان ایدهها و مواضع خود به صورت واضح و قاطع، انگیزه بخشی به دیگران و رهبری بهتر گروه ها، تنها بخشی از مزایایی هستند که هنر سخنوری به افراد ارائه میدهد. از طرف دیگر، فردی که بتواند به خوبی و به شکلی موثر صحبت کند، اغلب به عنوان یک فرد اثرگذار، معتبر و جذاب شناخته میشود که میتواند تأثیر زیادی در محیط اطراف خود داشته باشد.
همه انسانها ذاتا نیاز به دیده شدن دارند. شخصی که بتواند هنر سخنوری را در خود پرورش دهد و همچنین بر روی مهارت فن بیان خود کار کند، میتواند این نیاز ذاتی خود را به بهترین شکل ممکن پاسخ بدهد.
از آن سو وقتی در برآوردن این نیاز دچار مشکل میشویم، ابعاد مختلف زندگی و ارتباطی انسان تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. همچنین همانطور که در بالا اشاره شد داشتن فن بیان خوب میتواند در شکل دادن شبکه ارتباطی موثر که یکی از پایه های اصلی موفقت محسوب میشود، بسیار مفید باشد. زیرا انسانها جذب افرادی میشوند که خوب و بجا و درست صحبت میکنند.
در ادامه به مواردی که برای داشتن فن بیان قوی به ما کمک میکند میپردازیم.
شناخت خوب از مخاطب
یکی از اصول اساسی در هنر سخنوری، آگاهی از مخاطب و نیازهای اوست. هر چه شما بهتر بفهمید که با کدام گروه از افراد صحبت میکنید، چه انتظاراتی از شما و چه نیازهایی دارند، میتوانید بهتر و موثرتر با آنها صحبت کرده و تعامل برقرار کنید. به عنوان مثال، اگر در حضور یک گروه دانشجویان صحبت میکنید که از اصطلاحات فنی بی اطلاع هستند استفاده از واژگان تخصصی میتواند اثر کلام شما را از بین ببرد یا بسیار کاهش دهد. زیرا مخاطب شما بعد از گذشت مدتی خسته خواهد شد. به جای آن، از زبانی ساده و قابل فهم برای همه استفاده کنید و از مثالهای واقعی و جذاب برای توضیح مفاهیم بهره ببرید.
مواردی که در شناخت مخاطب مهم است، بسیار زیاد و متفاوت هستند. مواردی شامل، جنسیت، سن، سطح تحصیلات، متاهل یا مجرد بودن، ویژگیهای فرهنگی و منطقه ای، آداب و رسوم و حتی وقایع مهمی که در آن جامعه به وقوع پیوسته همگی در بخش شناخت مخاطب موثر هستند.
استفاده از داستانها و جملات انگیزه بخش
یکی از بهترین روشها برای جلب توجه و انتقال پیامهای خود به مخاطبین، استفاده از داستانها و جملات انگیزه بخش است. داستانها نه تنها به شنودگان احساس همزاد پنداری میدهند بلکه مفهوم یک پیام را نیز بهتر منتقل میکنند. همچنین، داستانها میتوانند ارتباط عمیقتری را بین شما و مخاطبینتان ایجاد کنند و اغلب باعث میشوند که پیام شما بهتر به خاطر بماند.
اغلب ما خاطرات بسیار شیرینی از تعریف کردن داستان توسط والدین و یا پدربزرگ و مادربزرگ ها داریم. بسیاری از موارد آموزشی در غالب این داستانها و یا جملات حکیمانه به ما منتقل شده است. بخاطر همین ما به صورت ناخودآگاه علاقه زیادی به شنیدن داستان ها داریم. هر زمان که در سخنرانی از داستان استفاده شود، زنگ ناخودآگاه ما به صدا درآمده و توجه ما جلب خواهد شد.
پس استفاده از داستان در طول سخنرانی بسیار مهم خواهد بود.
تمرین و تقویت مهارت سخنوری و فن بیان
هر مهارتی که از طریق یادگیری قابل کسب است و مهمترین عامل که هر یادگیری را تبدیل به مهارت میکند، تمرین و تکرار موارد آموخته شده است. با انجام تمرین هایی مانند صحبت کردن در جلوی آینه یا حضور در کلاسهای سخنرانی و تکرار تمرین ها میتوانید به تسلط در فن بیان و هنر سخنوری دست پیدا کنید. همچنین، میتوانید از بازخورد دیگران استفاده کنید تا نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و آنها را بهبود دهید. اگر عزمی راسخ برای تغییر خود داشته باشید میتوانید با تمرین و تکرار به رشد و پیشرفتی باورنکردنی دست پیدا کنید.
تسلط بر تکنیکهای زبان بدن و صدا
تکنیکهای زبان بدن و همچنین صدا که شامل انواع لحن و ریتم صحبت کردن میشوند نیز بخشی اساسی از هنر سخنوری محسوب میشوند. از جمله این تکنیکها میتوان به کنترل نحوه تنفس، استفاده از حرکات بدنی مناسب و انطباق آنها با صحبتهای شما و همچنین کنترل حجم صدا و آواهایتان اشاره کرد.
مهمترین عامل در داشتن یک صدای قوی تقویت سیستم تنفسی است. با انجام تمرینات تنفسی میتوانید صدایی قوی و گیرا داشته باشید. همچنین یادگیری مهارت های زبان بدن که مختص یک سخنران است و تمرین و انجام آنها میتوانید یک اجرای خیره کننده داشته باشید. تمامی موارد مطرح شده در این قسمت میتواند کیفیت سخنرانی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
به غیر از مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، مواردی مانند:
- طنازی و طنز پردازی
- سکوت و انواع آن
- موارد ممنوعه در سخنرانی
- بایدها و نباید های غذایی
- مدیریت احساسات سخنران
- موارد مورد نیاز برای ارتباط موثر با مخاطب
- و …
میتوانند در کیفیت سخنرانی بسیار مهم باشند. سخنرانی و فن بیان مهارتی است که در تمامی ابعاد زندگی کاربرد دارد. در ارتباطات عاطفی، فضای کسب و کار، تعاملات اجتماعی و کلا هرزمانی که شخصی نیاز به صحبت کردن دارد، مورد نیاز و مهارتی پایه به حساب میآید.
پس برای یاد نگرفتن این مهارت باید کارهای مهمتری از صحبت کردن داشته باشید.
میتوانید با شرکت در دوره … هرچه سریعتر این مهارت را کسب کرده و از مزایای آن در جای جای زندگی خود استفاده کنید.
سخن پایانی
هنر سخنوری و فن بیان یکی از مهارتهای ارتباطی اساسی در تعاملات انسانی است که بهترین فرصتها و موقعیت ها در زندگی، با کسب این مهارت حاصل میشود. با تمرین مداوم، آگاهی از مخاطب و نیازهای او، استفاده از داستانها و جملات انگیزه بخش و تسلط بر تکنیکهای بدنی و صدا و تمرکز بر ارتقاء مهارتهای نرم خود، میتوانید به یک سخنران موفق و جذاب تبدیل شوید. بنابراین، همین حالا شروع کنید و هنر سخنوری خود را بهبود بخشید تا به موفقیتهای بزرگتری در زندگیتان دست یابید.
یادتان باشد که هیچ گاه برای یادگیری دیر نیست و به قول قدیمی ها: ” جلوی ضرر را هر زمان بگیری، منفعت است.”
دیدگاهتان را بنویسید