چرا از صحبت در جمع یا سخنرانی میترسیم؟
احتمالا برای شما پیش آمده که در زمان صحبت در جمع، با احساسات و تجربیات جدیدی روبرو شوید. احساساتی که تا قبل از حضور بر روی صحنه، در زمان های سخت و ترسناک تجربه کردید.
در این زمان استرس بسیار زیادی را در درون خود حس میکنید. صدایتان می لرزد، ضربان قلبتان بالا می رود، حتی مردمک چشم شما گشادتر می شود، عرق سرد پیشانی شما را دربر می گیرد و دستان شما سرد می شوند. کف دستان شما عرق می کنند و تمامی این علائم نشان میدهند که شما از چیزی احساس خطر کرده اید. (البته نگران نباشید نبض شما می زند و از کار نیوفتاده)
اگر اینطور است نگران نباشید. شما تنها نیستید و خود را موجودی ناتوان و گوشه گیر فرض نکنید.
ترس از سخنرانی و صحبت در جمع پدیده ایست که در اکثر انسان های روی زمین وجود دارد و در زمان های گوناگون خود را نشان می دهد. مثلاً شاید یک صحبت دوستانه برای شما کار آسانی باشد اما تعریف یک خاطره در جمع دوستانتان کمی سخت تر باشد و یا حالتی را تصور کنید که شرایط کمی دشوارتر باشد و بخواهید مثلاً گزارش عملکرد شرکت را در حضور مدیران و تمامی افراد شرکت کننده در مجمع پایانی سال ارائه کنید.
در تمامی این مواردی که به آنها اشاره شد یک وجهه مشترک وجود دارد و آن این است که شما باید چند کلامی در حضور جمعی از انسان های دیگر ارائه کنید. نکته جالب اینجاست که ما انسان ها موجوداتی ذاتاً اجتماعی هستیم پس دلیل چیست؟
ترس از سخنرانی چیست؟
ترس از سخنرانی یا Glossophobia یکی از شایعترین ترس های درون انسانهاست که به آن “ترس از صحبت در جمع” هم گفته می شود.
در بررسی هایی نشان داده شد که حتی این ترس در بعضی از افراد بیشتر از مواردی مانند ترس از ارتفاع، ترس از مار، سوسک و حتی ترس از مرگ می باشد. این ترس گاهی از اضطراب های کوچک شروع شده و با بالا رفتن سطح اضطراب تبدیل به ترس می شود.
دلایل بسیار زیادی وجود دارد که انسانها دارای این ترس هستند که در این مقاله به برخی از این دلایل اشاره می کنیم.
دلایل ترس از سخنرانی یا صحبت در جمع
صحبت های درونی تخریب کننده
اگه خراب کنم خیلی بد می شه. مردم در مورد من چه فکری می کنند؟ حالا مگه اصلاً صحبت من برای دیگران مهمه؟ و …
خیلی از انسانها این گفتگوهای درونی را با خود دارند و قبل از هر کاری از کاه کوه می سازند. آنقدر کار را بزرگ می کنند و به ذهن خود فرصت جولان دادن می دهند که کم کم باور می کنند کافی و مناسب نیستد. اگر در این حین مجبور به سخنرانی یا صحبت در جمع شوند استرس و اضطراب تمام وجود آنان را در بر خواهد گرفت.
کم تجربگی
افراد زیادی در گروه ها هستند که کم حرفند و یا در جمع هایی که برای آنها بوجود می آید سخنی بر زبان نمی آورند. حضور کم رنگ آنها در جمع باعث عدم رشد مهارت آنان در صحبت کردن و بیان می گردد. زمانی که لازم می شود در موقعیتی از این مهارت استفاده کنند ناکام می مانند. البته خیلی نمیتوان آنها را مقصر دانست. زیرا سیستم های آموزشی، اجتماع و حتی خانواده در عدم رشد این مهارت به عنوان یکی از مهمترین مهارت های نرم در انسانها موثر هستند.
نه تنها افراد سطح عادی در شرکت ها، حتی مدیران عامل شرکت های زیادی را دیده ام که از بیان چند جمله در جلسات ابتدایی سال در جمع همکاران عاجز بودند و نمیتوانستند آن اثری را که مدنظرشان بود در تیم خود بوجود آورند و حتی بسیار پیش می آمد که صدای آنها بقدری میلرزید که توسط اعضای شرکت کننده کاملاً مشهود می نمود.
عدم آمادگی
موقعیت هایی که در لحظه مجبور به صحبت در جمع می شوید را قلم بگیرید. خیلی از سخنرانی ها و صحبت ها قابل پیش بینی و برنامه ریزی هستند. موفق ترین سخنرانان آنهایی هستند که خود را برای ایراد سخنرانی کاملاً آماده می کنند. در مورد مطالبی که می خواهند ارائه کنند روزها و گاهی هفته ها فکر، تمرین و برنامه ریزی می کنند تا بتوانند بهترین اجرا را داشته باشند. آمادگی قبل از انجام هر کاری باعث می شود که احتمال شکست در انجام آن عمل کاهش پیدا کند.
سخن پایانی
در این مقاله ما سعی کردیم دید شما را نسبت به ترس از سخنرانی و صحبت در جمع باز کنیم و به دلایل رایج آن بپردازیم. شاید الان شما دارید این دلایل را جستجو می کنید که برای اقدام در جهت ارتقا این مهارت قدم اول است و امیدواریم با انجام تمرینات مفیدی که در مقاله ی “راههای موثر برای کاهش ترس از سخنرانی در جمع” خدمت شما ارائه می نماییم، بتوانیم در اتفاقات زندگی شما موثر باشیم.
آرزوی ما برای همه، بیش باد موفقیت هر روزتان.
دیدگاهتان را بنویسید